Laarzen zijn op het platteland echt een must. De mooiste paadjes zijn nou eenmaal vaak niet van asfalt en met wat regen worden deze lekker modderig. Wij wandelen graag, ook door de blub. Kaplaarzen hebben we dan ook in alle soorten en maten. 

De laarzen kleuren gezellig op zijn kop op ons schapenhek, wachtend tot ze weer eens gebruikt worden. Dat vinden de spinnen ook wel een goed idee. De laarzen zijn de ideale plek om hoog en droog te zitten, of om je nestje in te beginnen. En als wij dan nietsvermoedend de laarzen aantrekken, krioelen tientallen kleine spinnetjes rond je tenen. Of piept er nog net zo’n dikke kruisspin uit de laars omhoog, net voor hij geplet werd. De kinderen vonden dat toch wel a-relaxed. Ik eigenlijk ook wel. Want sinds we dit weten, moet ik met mijn hand in de laars op spinnenjacht. Ja, ook dat bochtje om, waar je niet ziet wat daar zit. Ik ben niet bang voor spinnen, maar de mogelijkheid dat er dan zo’n lekkere dikkerd razendsnel mijn mouw in kruipt, vind ik dan weer a-relaxed. Ik wilde dus een laarzenrek, waar ik de laarzen van dit seizoen binnen spinvrij kon bewaren. Een plankje met 8 stokken. Mijn handige schoonvader wilde er wel eentje voor ons bouwen. Hij is ook de architect, timmerman en schilder van onze takkenkapstok, boekenbedstee, toiletrolhouder en ons kippen/konijnenhok, dus dat zou zeker goed komen. In een aanhangwagen werd gister het laarzenrek bezorgd. 

Want mijn binnen-laarzenrek was in de loop van zijn creatieve proces getransformeerd in een soort buitenhuis voor laarzen. Prachtig rood geverfd, met zelfs een laarzenknecht. Dat laatste is geen 15 jarige knul die altijd paraat staat om je laarzen uit te trekken. Het is een houten plankje, waarmee je je laarzen makkelijk kan uittrekken. Reuze handig! Mijn schoonvader noemde er terloops nog bij dat er geen garantie op zit dat de laarzen nu spinnenvrii zouden zijn. Wel dat de laarzen droog zouden staan. Ik overweeg mijn schoonvader te vragen een villa voor laarzen te maken, met zoolverwarming en spinnenmuziek. Een nog luxer onderkomen voor de spinnen, zodat ze massaal voor de villa gaan en dit laarzenrek maar achterhaald en a-relaxed vinden.