Omgeving

Arkel is een klein dorpje in het Groene Hart van de Randstad. Om het even lekker makkelijk te zeggen: het ligt bij Utrecht naar beneden en bij Rotterdam naar rechts. Daar waar de provincies Zuid Holland, Utrecht, Gelderland en Noord Brabant elkaar kruisen.

Arkel is niet zo groot, het telt minder dan 3500 inwoners. Je dagelijkse boodschappen kan je lopend doen, maar ook voor een apotheek of alhaalmaaltijd hoef je het dorp niet uit. Andere winkels, zoals de Hema en de Kruitvat vind je op 5 kilometer afstand in Gorinchem. Je bent overigens in 5 minuten met de trein in Gorinchem. 

Ook in de grote steden zit je zo: Utrecht is 35 kilometer, Rotterdam is 45 kilometer en Amsterdam is 70 kilometer. 

Landschap

De natuur rond de Inn bestaat o.a. uit veel water, want de Inn ligt midden in het rivierengebied. Geweldig voor wie van zwemmen, kanoën of suppen houdt. Of – in een lekker koude winter – van (de molentocht) schaatsen! Wandelen en fietsen kan je hier ook prachtig, bijvoorbeeld op of langs de dijken van o.a. de Linge. 

Enkele kilometers van de Inn gaan weilanden over in boomgaarden: het begin van de Betuwe met zijn fruit. Ook de bekende bloesemtocht is op een steenworp van de Inn. Naast de vele rivieren, boomgaarden en weilanden zijn ook de grienden kenmerkend voor het landschap. Hier werd tot 1960 op grote schaal wilgenhout geëxploiteerd.

Nationaal park de Biesbosch met o.a. bevers, zit hier ook praktisch om de hoek. 

Klik hier als je meer wilt weten over het landschap rond Arkel of de geschiedenis van Arkel. 

  Vestingsteden

  Waar veel dorpen in the middle of nowhere liggen, is dat voor Arkel niet het geval. Het grenst aan Gorinchem, dé stad die in 2021 door de ANWB als allermooiste vestingstad van Nederland is bekroond. Een wandeling over de stadswal, eindigend in het toffe winkelstraatje aan de Langendijk is zeer de moeite waard. Daar vind je de winkels die net even anders zijn. 

  En als je nu bij Gorinchem de veerpont neemt, ben je zo in Woudrichem: nóg een vestingstad, die ons ons inziens misschien nog wel mooier is. Al denkt de ANWB daar dus anders over. 

    

   Unesco werelderfgoed

   Qua werelderfgoed zit je hier ook goed: zowel Kinderdijk met hun museummolens als de Hollandse waterlinie staan op Unesco’s lijst. 

    

    Kinderen

    Voor de jongere kinderen is de avonturenboerderij van Fien en Teun geweldig. Ze leren er een echt boertje of boerinnetje te worden, wat zeker niet misstaat hier op het platteland. Voor de iets oudere kinderen is het Geofort dé tip. Het is een interactief science center waar alles om de Aarde draait. De speeltuin van het Geofort is beroemd onder de kinderen van hier. 

    Tips van de locals

    Voor onze gasten hebben we een flinke lijst klaarliggen met pareltjes van tips die je alleen van locals kan krijgen (zoals van ons ;)) Laat het weten als je deze lijst al voor je verblijf zou willen ontvangen. Hieronder alvast een sneak preview:

    • De Graanbuurt om lekker landelijk te shoppen, met een uitdragerij in een oude stroomgraanmaalderij. Je kijkt je ogen uit: zoveel gekke bijzondere  voorwerpen heb je nog nooit bij elkaar gezien. Het huis van Pippi Langkous maar dan in het kwadraat: ge-wel-dig!
    • Rondje Pontje: met de veerpont langs vestingsteden naar Slot Loevestein. Dat is voor jong én oud leuk!
    • De orchideeënroute: een prachtig, gevarieerde wandeling waar je met een trekschuitje over de Linge moet, je even in de jungle waant en waar je ook dieren kunt aaien bij een schattig fietsersdijkje.

    • Restaurant Oud Vuren. Heerlijk eten in een ontzettend fijne omgeving. Wel vroeg van te voren boeken, want dit pareltje zit al snel vol!

     

    • Chef Abbas, een mini Perzisch restaurant en afhaalmogelijkheid.

     De chef prijst standaard al zijn gerechtjes aan en doet dat met veel verve, zodat je veel te veel besteld. Maar dat maakt helemaal niet uit, want alles is echt heerlijk

    • Restaurant Snoek & Snoek in Gorinchem: voor heerlijke pasta en wijn.

     

    • Restaurant Fort bij Asperen. Lekker eten in een fort.