Groene kruis gebouw

Inn de oude Praktijk is gevestigd in het voormalig Groene Kruisgebouw van Arkel. Hieronder lees je hier meer over. 

Na de tweede wereldoorlog was was er grote behoefte aan voorlichting op het terrein van volksgezondheid, bevordering van de hygiëne en bestrijding van epidemieën. Die behoefte bestond in het hele land, zo ook in Arkel. Het verhaal gaat dat er door de inwoners van Arkel is geld ingezameld voor de bouw van dit gebouw: het Groene Kruisgebouw. Ook zou dit mogelijk door Marshall hulp vanuit Amerika mogelijk gemaakt zijn. 

Architect Th. Krekelberg was aangesteld als ontwerper van het Groene Kruis voor het maken van een standaardontwerp voor de bouw van de Groene Kruis gebouwtjes, die door het hele land geplaatst zijn.

In samenwerking met de betonfabriek uit het dorp werd dit plan verwezenlijkt. De betonfabriek is tijdens de tweede wereldoorlog erg belangrijk geweest voor de bewoners van Arkel. Beton was erg in trek en dat creëerde veel werk en mogelijkheden om mensen te helpen.

Medewerkers van de fabriek en vrijwilligers uit het dorp werkten samen met het Groene Kruis, om een deze hulppost te bouwen.

Zo heeft het pand decennia lang gefunctioneerd als uitleen voor medische hulpmiddelen, zoals krukken, als onderkomen voor de huisarts en consultatiebureau. Om concreet te zijn: de kamer waar je de Inn binnenstapt is de voormalige dokterskamer. Sommige oudere Arkelaeren weten nog dat er in de keuken van de Inn vroeger kinderwagens geparkeerd stonden voor het consultatiebureau. 

Geruime tijd later kwam Anne’s opa in het Groene Kruisgebouw werken als fysiotherapeut.

Weer later hebben Anne’s ouders de fysiotherapiepraktijk van zijn hem overgenomen. Enkele jaren daarna hebben zij het Groene Kruisgebouw overgekocht. Toen er een gezondheidscentrum in Arkel kwam is de fysiopraktijk daar naar toe verhuisd en zijn wij in 2015 in dit gebouw gaan wonen. Dat paste mooi in onze visie en wens om een gastenverblijf op te zetten. 

Zo kennen vele Arkelaeren het gebouw: ze hebben er als kind inentingen gehad of hebben er op de bank van de fysiotherapeut gelegen.